Monday, July 20, 2009

Cartagena

Cartagena je od Santa Marty vzdialena cca 5 hodin busom, takze sme vacsinu dna stravili v nom. Zo stanice som volala trejnikovi Tomasovi (povodne z Prahy) ktory tam je na praxi, ktory ma mimochodom hlas totalne ako Sverak (normalne sme sa z toho sli zhaluzit s Janom) na ktory nam dal instrukcie ktorym busom kam dojst. Dokonca nam stihol aj pobehat miestne backpackerovske hostely ze kde je volno a za kolko – na super!





Tak sme sa po ubytovani (za cca 350 korun na noc) okolo tretej poobede vydali aj s nim poobjavovat historicke centrum Cartageny.











Hrozne sa nam tam pacilo! Cartagena je kolonialne mestecko – kedze je to pristav, tak vplyvom spanielov bola (a vlastne este stale je) obohnana hradbami, su tam postavene rozne pevnosti na roznych strategickych miestach, a zo vsetkych kolumbijskych miest najviac pripomina Europu – najma asi prave Spanielsko – s budovami s balustradovymi balkonmi a pod.





Aj tu sme sa poctivo riadili sprievodcom, a unaveni z lacneho a stale toho isteho jedla sme sa rozhodli konecne sa draho a na urovni najest v centre, a skocili sme do kubanskej restauracie. Ono sa sice povie draho, ale jeden chod nas vysiel tak na 250 korun vlastne, coz je v podstate nic, ked to porovname doma resp. v Nike v Brne pri skole ked si clovek da dake maso s ryzou a hranolkami, a k tomu daco, skonci na velmi podobnej cene. Anyway, bolo to vynikajuce a nieco ine, tak sme boli radi lebo prave aj vdaka tomu sme sa citili ako na ozajstnej “dovolenke”. :-)






Vecer sme zasli na pivo s trainees (v Cartagene ich je dost – dvaja Cesi, dve Rusky, jedna Ukrajinka, nejaki Amici) – super to bolo, taka atmoska – ze kamosi, na pive vonku sme sedeli pod hradbami, ach! :-) Tak nam dali tiez nejake tipy a pod. a tak sme sa na druhy den na zaklade toho vydali na okruznu plavbu po Islas del Rosario bo nam stale ludia vykladali ze to ak nepodnikneme, tak sme ani neboli v Cartagene! Hehe.





Akoze, vyjde to dost draho (cca 400 korun), ale kaslali sme na to, len sme to zhodnotili nakoniec tak, ze sme sa pridlho plavili a na najkrajsej plazi aku som v zivote videla, sme stravili iba hodinku. Obaja sme si cestou citali nieco, takze sa dalo. Vyrazili sme tusim o 8:30 rano, mali sme aj nieco ako kratsi animacny program, tak sa dalo… Po stranach rozne ostrovceky, more neskutocnej modrozelenej farby ake pozname z gycovych obrazkov a pod. Na hodinu sme zastavili na jednom ostrove, kde bolo vybudovane oceanarium, ale nesli sme don (zgrlosi) – ale hlavne preto ze nam niekto povedal ze to za to nestoji (a potom zase niekto iny ze hej, no tak neviem), az sme pristali na Playa Blanca. Blanco = biely a preco to ma nazov Biela Plaz je prave ten preslaveny biely piesok, ktory si bezny smrtelnik co nema prachy prave na Karibik, Seychely a pod. moc neuzije! Bola to nadhera, neviem to opisat – bolo to ako vo sne – to more bolo tak ciste a tak zelene ci modre, ze sme nechapali! Mali sme tam obed, a neboli by sme to my, aby sme aj na Playa Blanca nemali po obede poondiate mraky, a tak ani z fotiek neuvidite aka to bola nadhera. Proste to nie je ono bez slnka tie fotky…







A tam sme boli len hodinku, strasne to ubehlo, az sme lutovali ze co sme sa radsej nejakou rychlou lodou nedali zaviezt len tam rano a neostali tam cely den. Premyslam ze tam este zajdem v decemri a pojdem tam trebars na 5 dni – da sa tam tiez spat v kempe v hamakoch vraj!
V hoteli sme si v kuchynke uvarili veceru, stretli sme sa s Anezkou z Brna :-) a sli sme spat a potom nas cakal uz len posledny den v Cartagene, v ktory sme sa vybrali na sopku v ktorej je liecive bahno – Volcano lodo del Totumo. Sli sme tam rano asi hodku busom a potom sme dosli k sopke, ktora bola sice vysoko, ale miniaturna a ta kopa zabaltenych ludi na par metroch stvorcovych/kubickych mi velice pripominala nejaky masovy hrob, no moc mi to nevonalo ako mozte vidiet z fotiek podla ksichtov. Tak sme sa tam chvilu lochnili (fuj) :-D a typci vas tam masiruju (creepy! Ale je to lepsie nez to vyzera), potom vyjdete do jazera kde vam zenske pomozu umyt sa (pod vodou vas aj vyzlecu z plaviek, vole!) a chlapcom malym date fotak do ruky a oni vas pofotia v tom blate a ked sa umyjete, tak pri odchode date kazdemu z nich sprepitne 20 korun. Potom sme mali obed a sli sme naspat do hotela busom.













Tam sme sa osprchovali, pobalili, aby sme vzapati o par hodin vyrazili na bus smer Medellin. :-)

No comments:

Post a Comment